#11maigjovaig

By | Habitatge, Manifestació, Participació, Territori, Urbanisme

11 maig / Manifestació València No Està en Venda: Protegim el Territori, Defensem l’Habitatge

La capital del Túria i l’horta valenciana que l’envolta ha vingut durant les darreres dècades patint l’embat de les polítiques neoliberals i depredadores que es caracteritzen per fer del territori i l’habitatge uns elements de mercaderia i no pas uns bens comuns a gestionar per a la seua conservació i posada en valor. Actualment i, ja a les acaballes d’una legislatura que s’anunciava com “la del canvi”, observem que, malgrat algunes mesures proteccionistes, aquests nous governs han seguit sotmesos als grans poders econòmics que destrueixen el nostre territori i especulen amb l’habitatge. Així, un conjunt de col·lectius i entitats socials de l’àrea metropolitana de València encetem una campanya de mobilització i agitació per a protegir el territori i defensar l’habitatge. Ens reafirmem en la lluita social com a la millor eina per a fer front a les problemàtiques i amenaces que seguidament detallem. El próxim 11 de maig estarem al carrer reclamant que València No Està en Venda. T’uneixes? #11maigjovaig

Presentació campanya “València no està en venda”

By | Bancs, Benimaclet, Especulació, Habitatge, Horta, Participació, Port, Territori, Urbanisme

Col·lectius valencians en defensa del territori i pel dret a un habitatge digne s’uneixen contra les polítiques neoliberals i depredadores

L’àrea metropolitana de València des de fa molts anys l’embat de les polítiques neoliberals i depredadores caracteritzades per fer del territori i de l’habitatge uns elements de mercaderia quan en realitat són uns bens comuns a gestionar per a la seua conservació i millorament, d’acord amb les necessitats de les generacions actuals i futures. Actualment, al final d’una legislatura anunciada com “la del canvi”, observem que, malgrat algunes mesures proteccionistes, els nous governs valencians han seguit sotmesos als grans poders econòmics que destrueixen el territori i especulen amb l’habitatge. Així, una vintena de col·lectius han decidit encetar una campanya de mobilització i agitació per a protegir el territori i defensar l’habitatge, des del convenciment que la lluita social és la millor eina per a fer front a aquestes problemàtiques.

El dijous 28 de febrer de 2019, a partir de les 18.00 hores, tindrà lloc la presentació de la campanya “València no està en venda” a la plaça de Benimaclet. Al cor del poble hi haurà taules informatives dels diversos col·lectius, es llegirà el manifest de campanya, es presentarà la pàgina web i el mapa de conflictes. La jornada acabarà amb una kafeta al CSOA L’Horta.

Una gran pancarta contra la ZAL desplegada en el Port

By | Ajuntament, Generalitat, Horta, La Punta, Participació, Port, Territori, Urbanisme, ZAL

“Marfull” desplega una enorme pancarta sobre una grua del Port de València amb la llegenda NO ZAL

La Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port és un polígon logístico-industrial-portuari que les administracions valenciana i estatal volen ubicar sobre els terrenys de la Punta, al sud-est de la ciutat de València. No és la primera vegada que la Punta pateix tal agressió: ja va ser arrasada (cases, horts, famílies) a principis de segle amb motiu d’un primer intent d’implantar´hi la ZAL. Aquell Pla original va ser anul·lat pels Tribunals Superior i Suprem, però ara l’administració ho intenta de nou. La Punta és l’únic lloc que permetria la connexió entre els dos Parcs Naturals de què gaudeix València: el del Túria i el de l’Albufera, amb una veritable infraestructura verda. D’una altra banda, la ZAL només aportarà efectes nocius sobre la població veïna com ara augment de l’efecte illa de calor, més trànsit, contaminació atmosfèrica, acústica, etc.

La setmana d’activisme ciutadà en què hem conegut el recurs contenciós administratiu que la plataforma “Horta és Futur. No a la ZAL” ha presentat al Tribunal Superior de Justícia contra la ZAL, i la campanya de cofinançament en Goteo http://goteo.cc/lazalalstribunals per ajudar a costejar aquest recurs, es completa durant el matí del dissabte 23 de febrer, quan membres del col·lectiu “Marfull” (d’Acció Ecologista-Agró) han desplegat una pancarta gegantesca sobre una de les grues de la Marina, al Port de València, amb el lema “NO ZAL. Horta és Futur. Marfull-Agró”.

Recurs judicial contra el Pla Especial de la ZAL

By | Agricultura, Ajuntament, Generalitat, Horta, La Punta, Participació, Port, Territori, TSJ, Urbanisme, ZAL

“Horta és Futur. No a la ZAL” presenta un recurs contenciós administratiu contra el decret del Consell que ha aprovat la implantació de la Zona d’Activitats Logístiques a la Punta

“Horta és Futur. No a la ZAL”, plataforma composta per vora 50 associacions i col·lectius ciutadans, ha presentat el dimecres 20 de febrer de 2019 un recurs contenciós administratiu contra el decret autonòmic que va aprovar el Pla Especial de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de València. En poques paraules: la construcció d’un polígon logístico-industrial-portuari sobre els terrenys de la partida de la Punta. Cal recordar que aquest lloc va ser arrasat i els seus habitants expulsats a principis de segle, quan es va intentar implantar-hi la ZAL per primera vegada. Encara que aquell Pla original va ser anul·lat pels tribunals Superior i Suprem, ara l’Administració (estatal, portuària, autonòmica i local) ho intenta de nou. La Punta és l’únic punt que permetria la connexió entre els dos Parcs Naturals de què gaudeix València: el del Túria i el de l’Albufera, a través d’una veritable infraestructura verda. D’una altra banda, a més d’impedir-ne la connexió, la ZAL generaria efectes nocius sobre la població veïna com ara augment de l’efecte illa de calor, més trànsit, contaminació atmosfèrica i acústica, etc. Parc Sagunt és un dels llocs que han sigut reiteradament assenyalats com pertinents per a una infraestructura com la ZAL.

Simultàniament, la plataforma ha llançat una campanya de micromecenatge en la pàgina Goteo per ajudar a finançar els costos derivats de la reclamació judicial. La campanya es pot trobar a http://goteo.cc/lazalalstribunals i s’anima a participar en ella massivament a tota la ciutadania compromesa amb la ciutat, el territori i el medi ambient.

Manifestació contra el PAI de Benimaclet

By | Agricultura, Especulació, Habitatge, Horta, Participació, Territori, Urbanisme

3.000 persones de desenes d’entitats ciutadanes en manifestació contra el PAI de Benimaclet

El Programa d’Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet, plantejat per Metrovacesa i que ha d’aprovar l’Ajuntament de València, substituiria espais rurals –sobre els que veïns i veïnes del barri han creat i treballen horts urbans– per una gran quantitat d’edificis que, de nou, tornarien a posar en escac l’horta valenciana. El col·lectiu “Cuidem Benimaclet” afirma que ‘el PAI afecta tot el terreny que va des de la rotonda del Mirador de la Universitat Politècnica de València fins a la rotonda on es troba la Policia Local. Actualment, tot eixe terreny no és horta perquè des de les Administracions s’han dut a terme expropiacions i moviments per a degradar la zona, però el que nosaltres exigim és que, després de paralitzar aquest PAI obsolet, o bé es recupere l’horta, o bé una part d’aquest terreny es destine a la creació de serveis que realment necessite el barri’.

Per això, el diumenge 17 de febrer de 2019 s’han manifestat pels carrers de Benimaclet vora 3.000 persones contra el mencionat PAI: en contra d’un pla urbanístic obsolet i a favor de l’horta i del dret a l’habitatge. Els assistents reclamen ‘un barri sostenible i sense especulació immobiliària’.

“Cuidem Benimaclet”, entitat organitzadora, assegura que ‘hi ha raons ecològiques, socials, patrimonials i econòmiques per a oposar-nos i reclamar la paralització del PAI’. Benimaclet és un barri que mira a l’horta i a la mar, i segons les seues gents això no ha de canviar.